あなたが使う言語を選んでください

excerpt from: http://www.tvrijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=/News%2FDefault%2F2011%2Ffebruari%2F%20Parfum%20van%20knoflook%20en%20wortels

http://www.youtube.com/watch?v=vUt8vPFJQKc&feature=player_embedded

Parfum van knoflook en wortels

25 februari 2011

 

 

 

 

Onder leiding van geurenkunstenares Maki Ueda kregen bewoners van Rotterdam-Hillesluis de kans om een eetbaar parfum te maken. Ongeveer veertig belangstellenden waren bij de workshop aanwezig.

http://www.youtube.com/watch?v=l7ULY132pVI

Appels, sinaasappels, maar ook wortels en knoflook werden door de bezoekers platgestampt en fijngehakt om een eigen geur te maken, die vervolgens gegeten kon worden. De middag was onderdeel van een reeks workshops die laten zien hoe kunst de zintuigen kan prikkelen.

SENSATIONAL MIX starts 2011 with a pilot project for community centers: in ''t Kopblok' in Rotterdam, five established artists will give workshops, each of them focusing on one of the five senses. Participating artists: Harm Goslink Kuiper, Maki Ueda, Wapke Feenstra, Zeger Reyers and Esther Urlus. The 20th of January the project started with a lecture by art historian Caro Verbeek and an introduction. On the 27th of January Harm Goslink Kuiper presented the first workshop. Next in line is Maki Ueda, a specialist in olfactory art. The workshops are in Dutch, so a basic understanding of Dutch is necessary to be able to attend.

 

 

http://sensationalmix.nl/recent/19/eetbaar_parfum_wat_lekker.html

Eetbaar parfum! Wat Lekker!

Wat lekker!

 

Wist u dat als we zeggen dat iets lekker smaakt, we het eigenlijk vooral hebben over dat iets lekker ruikt? Maar ongeveer twintig procent van onze smaakervaring komt door het proeven met de tong, tachtig procent wordt door geur veroorzaakt.

Maki Ueda maakt in de workshop ‘Eetbaar parfum’ juist die invloed van het ruiken op proeven op een bijzondere manier tastbaar. Zij creëert samen met de deelnemers parfums die bijzonder ruiken én smaken.

Zij haalt haar inspiratie voor deze workshop uit ‘flavor pairing’ (vrij vertaald: smaken combineren), een idee dat er van uitgaat dat als de belangrijkste smaakprofielen hetzelfde zijn in verschillende ingrediënten, deze ingrediënten samen ook lekker moeten smaken.

 

De laatste jaren is van veel traditionele, maar ook van mindere voor de hand liggende ingrediënten tot op moleculair niveau uitgezocht welk smaakprofiel ze hebben. Via websites als http://www.foodpairing.be/ kan in een schema worden opgezocht welke combinaties op grond van deze overeenkomsten bestaan.

 

De deelnemers aan de workshop kiezen twee ingrediënten uit zo’n schema, een zogenaamde ‘food pairing tree’. Binnen een tijdelijke laboratorium opstelling doorlopen de deelnemers het volledige proces van het maken van extracten van deze zelf geselecteerde ingrediënten. Het eindproduct kan bijvoorbeeld olie zijn die naar basilicum en zwarte thee, of koriander en gember smaakt of een likeur geurend naar aardbei en wortel, of grapefruit en Parmezaanse kaas.

 

Aan het einde van de workshop, kan ieder deelnemer zijn of haar eigen, unieke, lekker smakende en geurende eetbare parfum meenemen. Een eetbaar parfum dat ons de complexiteit doet beseffen én de harmonie laat beleven van de interactie tussen het geur en smaak.

 

Een extra lekker nieuwtje is dat voor deze workshop door medewerking van Distilleerderij Rutte & Zn, gebruik kan worden gemaakt van hun zuivere biologische vodka als basis voor het eetbare parfum.

 

Informatie voor de deelnemers:

Vóór de workshop:

1: Denk na over welke ingrediënten je wil gebruiken en zoek de beste combinatie. Voorbeelden van goede combinaties zijn bijvoorbeeld hier te vinden:http://www.foodpairing.be/ of op deze site, die gaat over moleculaire gastronomie en flavor pairing: http://khymos.org/pairings.php

Advies: als je een gedistilleerde drank wilt maken, kun je het beste fruit of vruchten nemen die natuurlijke fruitsuiker hebben, om de smaak te verbeteren.

2: Neem de ingrediënten mee naar de workshop. Jij zorgt voor twee ingrediënten en wij zorgen voor de andere benodigdheden voor de workshop. De ingrediënten die je meeneemt moeten te combineren zijn, bij voorkeur volgens het concept van flavor pairing.

Hoeveel moet je meebrengen? Verse groente, fruit, bloemen: ongeveer één kop. Gedroogde bladeren, gedroogd fruit, hout, kruiden: ongeveer een halve kop

Advies: hoe verser de ingrediënten zijn, hoe beter. Rauw is beter dan gekookt. De ingrediënten moeten van zichzelf zoveel geur hebben dat je ze daadwerkelijk kunt ruiken.

 

Tijdens de workshop:

1: introductie

2: verwerken van de ingrediënten – snijden, hakken, malen

3: extractie van de ingrediënten

4: compositie – het in balans brengen van de kracht van twee smaken en geuren

5: afronden – genieten

 

Combinaties maken:
Op http://www.foodpairing.be/FoodPairable.aspx staan ongeveer 360 voedingsproducten. Via een schema kun je gaan kijken met welke andere voedingsproducten je een bepaald product kan combineren. Je selecteert bijvoorbeeld aardbei (onder het pijltje aan de zijkant van de webpagina) Je krijgt ziet dan een bloemachtig schema waarbij aardbei in het midden staat en omgeven wordt met andere voedingsproducten waarmee het gecombineerd kan worden. Zo kan aardbei bijvoorbeeld gecombineerd worden met erwten. Hoe dichter bij de aardbei hoe passender de combinatie.

 

Voorbeelden van combinaties:

Aardbei en koriander
Aardbei en selderijblad
Aardbei en tomaat
Appel en lavendel
Appel en tomaat
Appel en basilicum
Citroen en geranium
Citroen en gember
Citroen en geroosterde pinda
Roos en kaneel
Roos en mango
Roos en gember
Lavendel en manderijnschil
Lavendel en wortel
Lavendel en donkere chocolade
Mango en viooltje
Mango en den
Mango en basilicum

 

 

 

De Japanse Maki Ueda woont en werkt al vele jaren in Rotterdam, waar zij in eerste instantie bekend werd met digitale kunstwerken. Zij is tegenwoordig één van de weinige kunstenaars in de wereld die gespecialiseerd is in het werken met reuk. Zij werkt met geuren die verbonden zijn aan herinneringen, emoties, waarnemingen en ervaringen. Zij ziet een geur die zij presenteert als het ware als een gedeelte van een schilderij.

Maki Ueda studeerde aan de Keio Universiteit in Tokio, Japan. Zij exposeerde haar werk in musea en expositieruimtes in Nederland, België, Turkije en Canada. Zij gaf onder andere workshops in Brussel en Tokio.

 

 

 

Deze workshop wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

 

COPYRIGHTS MAKI UEDA 2023  ALL RIGHTS RESERVED.